Wat

 

WAT:

 

Beleidsplan Mondo 2019 – 2022

 

Dit is het beleidsplan van Stichting Mondo. Deze stichting bestaat al ruim 20 jaar en heeft onder andere namen zich vooral toegelegd op uitwisseling tussen Nederlandse jongeren en jongeren uit het buitenland (vaak ontwikkelingslanden). De idee hierachter is dat het ervaren van andere culturen en leefomstandigheden een grote impuls geeft aan de ontwikkeling van jongeren zowel hier als in het buitenland. 

De afgelopen jaren heeft zich een andere activiteit ontwikkeld vanuit onze betrokkenheid bij met name de favelas in Rio de Janeiro. Wij ondersteunen daar sportprojecten met het doel de leefomstandigheden en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen en jongeren daar te verbeteren. Ook bieden we de mogelijkheid aan om stage te lopen op plekken waar dit normaal gesproken zeer lastig is. Daarmee vallen onze activiteiten uiteen in 3 gebieden: Exchange, Support & Stage. 

 

Exchange

Mondo Exchange is het programma dat het dichtst bij de originele missie en werkzaamheden ligt.

Doel van exchange:

·       Jongeren, zowel in Rio als in Nederland, worden sterker  door uitwisseling zowel in Rio als in Nederland

·       Met de projecten ondersteunen projecten in favelass zowel mentaal als financieel.

 

Exchange doet drie dingen:

·       Advies op maat 

Mondo biedt ondersteuning aan bij uitwisseling tussen Rio en Nederland waarbij we 100% maatwerk leveren maar oa werkelijke kennismaking in en beleven van de favela garanderen. 

·       Aanbod fysieke uitwisseling

Mondo heeft een standaard uitwisselingsprogramma (visits, lodging etc) van 2 weken waarin we ons onderscheiden door het maatschappelijk aanbod. Uiteraard kan het programma op maat worden gemaakt en er is een concrete prijsindicatie mogelijk.

·       Aanbod digitale uitwisseling

Mondo ontwikkelt (samen met Edumais) van een kant en klaar digitaal uitwisselingsprogramma. Het uitwisselingsprogramma duurt een jaar en wordt in overleg met vakdocenten op maat gemaakt.

 

Support

Met Mondo Support ondersteunen we projecten in deze favelas gericht op het verbeteren van de levensmogelijkheden van kinderen en jongeren. Projecten die verlichting brengen in het dagelijks leven, die kinderen de ruimte bieden om te spelen en zichzelf te zijn én die kinderen en jongeren stimuleren om gezonde keuzes te maken voor hun eigen toekomst.

 

Hoe werken wij?

Door onze jarenlange betrokkenheid hebben we betrouwbare contacten met inwoners uit en betrokkenen bij de favelas. Hun projecten ondersteunen we door donaties door te geven.  We werken daarbij op basis van vertrouwen. We voeren dus geen uitgebreide controles uit op de besteding van het geld. Wel hebben we regelmatig contact over de voortgang, krijgen foto’s en verhalen, zodat we op de hoogte blijven. Daarnaast bezoeken we projecten met regelmaat om het onderlinge vertrouwen vast te houden en te laten groeien.

 

Hoe gaan wij om met donaties?

Doordat we volledig vrijwillig werken, geen kosten maken voor administratie en de bezoeken aan Rio zelf betalen, kunnen we ervoor zorgen dat donaties voor 100% terechtkomen bij de projecten. Wij ontvangen bijdragen het liefst in de vorm van een maandelijkse donatie ivm de continuïteit dei we graag willen bieden. Als donateurs een specifiek project willen steunen, dan men dit aangeven bij de donatie.

 

Wij ondersteunen momenteel 3 projecten: 

 

A.     Project INK - Chapadão

De wijk Chapadão is een grote favela, die vrij centraal ligt in Rio. Hier werkt Fabio met zijn team vier dagen per week met in totaal ongeveer 200 kinderen en jongeren van 6 tot 19 jaar. In dit voetbalproject bieden zij jongeren een veilige plek waar gespeeld en geleerd kan worden. Jongeren kunnen vaardigheden ontwikkelen als samenwerken, omgaan met regels en autoriteit en het nemen van verantwoordelijkheid. Ook bespreken ze met de deelnemers de risico´s van het werken in de drugshandel, geven alternatieven voor dit gevaarlijke leven en stimuleren de jongeren om naar school te (blijven) gaan. Door het vertrouwen dat er onderling is, is het project een veilige plek voor de kinderen in de verder vaak onrustige en gevaarlijke favela.

 

B.     Project Vila Nova

In Caxias, aan de noordelijke rand van Rio ligt de wijk Vila Nova. Verbonden aan de lokale basisschool werken hier Derick (oud-deelnemer, maar inmiddels professioneel docent en studerend aan de universiteit) en Luciana twee dagen per week met ongeveer 120 kinderen tussen de 6 en 13 jaar verdeeld over groepen van zo´n 30 kinderen. Voetbal is in dit project het belangrijkste buitenschoolse middel om kinderen te helpen ontwikkelen. Hand in hand met het spelplezier gaat het aanleren van vaardigheden rondom samenwerken, luisteren en rekening houden met elkaar. Het is bovenal een plek waar kinderen in deze gewelddadige en gevaarlijke favela kunnen spelen, plezier hebben en kansen krijgen om andere wegen te kiezen dan die van de drugshandel of andere criminaliteit. Zo´n 15 % van de kinderen is leerling van de basisschool. De rest zit op andere scholen. Een enkele jongere zit niet op school en heeft vaak zelfs geen geboortebewijs.

 

C.     Foco Meta

Foco Meta - Focus op je doel - is een initiatief van INK en Mondo Support en biedt jongeren die uit de drugsbende stappen een kans om opnieuw te beginnen. Met 7 à 8 mensen ondersteunen we gedurende een half jaar één jongere om hem een kans te bieden op een betere toekomst. Het gaat om jongeren die zelf de keuze hebben gemaakt om uit de drugsbende te stappen en deze stap ook zelf kunnen nemen. Daarna komt echter de uitdaging van het vinden van een nieuw leven. Werk, scholing, andere vrienden, een omgeving die anders naar je kijkt. Stuk voor stuk zaken die deze jongeren tegenkomen. Voor hen wil Foco Meta een kans bieden om opnieuw te beginnen door begeleiding, opleiding en een basisinkomen. 

Foco Meta biedt een kans aan jongeren in extreem moeilijke situaties. Zij stappen zelf uit, maar daarbij is de kans aanwezig dat jongeren terugvallen in de oude leefwereld. We doen er alles aan om dit te voorkomen, maar het is goed om te weten dat dit een reëel risico is. Wilt u heel gericht een jongere helpen? Dat kan door gedurende een half jaar een bijdrage van € 50 per maand per persoon. Met ca. 7 mensen kunt u het verschil maken! Doet u mee? Mail naar: helmantelarjan@hotmail.com